Veckans Foto och Text
2024-04-18

Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture


Fredag besked för hemfärd. Fick besked att man skulle kontakta Capio i Tomelilla för att byta ut min diabetesspruta som jag tar varje vecka. Den gör att jag tappar aptiten och går ner i vikt. Vidare information till min lungläkare Georgia så hon vet när jag kommer den 26:e vad som hänt. Ingegärd hämtade mig och så var jag åter på plats i hemmets lugna vrå vid elvatiden. Så nu var det dags att uppdatera hemsidan.
Fick i Simrishamn 3 L syrgas och de sa till mig att när jag kom hem skulle jag ställa min maskin på 3,5 L vilket skulle motsvara 3 L ren syrgas. Detta för att uppnå en syresättning på 91 – 93 %. Tyvärr gick inte detta på min maskin utan jag fick sätta upp den till över 5 på skalan. Ringde Simrishamn men det fanns ingen som kunde komma och byta ut min maskin utan detta fick vänta tills nästa vecka. Satte på kvällen upp maskinen till max men då började den larma. Fick stänga av den och ta den portabla i stället. Hade den i sängkammaren med förlängningsslang och inställd på 5. Det gick hjälpligt under natten men Ingegärd vaknade några gånger av att den larmade för andningsuppehåll.
Söndag kopplade vi in den stora maskinen igen och satte den på 5. Då kunde den hålla min syresättning på cirka 90% under förutsättning att jag inte gjorde något utan satt still vid datorn eller Tv. Rörde jag mig så sjönk syresättningen. Satt under eftermiddagen framför fotbollen och sov. Får sätta min tillit till att man kan fixa en ny maskin under måndagen för detta är jobbigt för oss båda. Det tär på humöret och i synnerhet på mig.
Måndag fick kontakt med KOL-sköterskan Camilla. Hon ringde och informerade om att jag skulle få en ny maskin under senast onsdagen. Hade haft den gamla i nära två och ett halvt år så det var tid att byta ut den och få den servad. Således bara att vänta på besked. Maskinen har troligtvis lämnat för liten under en längre tid eftersom jag har haft svårt att få upp syresättningen i blodet.
Tisdagen fick jag besked att jag under onsdagen skulle få syremaskinen ersatt. Bara att hoppas att så blir det. Deppig dag. Tog lite bilder med makroobjektivet samt jobbade lite med bilderna. Allt tar sin tid men så hade jag något att göra under dagen. Har börjat fundera lite på vad jag ska skriva om VTV Tetra Pak AB i Hembygdskretsens årsredovisning. Vet att detta kan ta tid så det är dags att fundera så nätt på detta. Gäller även att plocka ut några intressanta bilder från åren på företaget.
Onsdag fick jag en ny syrgasmaskin. Bytte ut den gamla och satte igång den nya jag fått. Enligt Simrishamns lasarett skulle jag ställa den på 3,5 liter men detta räckte inte utan fick gå upp till 4 liter för att nå 90% syresättning. På eftermiddagen var Mariann och Hans här på eftermiddagskaffe. Hans har samma problem som jag med andningen men som tur är behöver han inte någon syrgasmaskin utan kan fortfarande klara sig utan dylikt. Det blev en mycket trevlig eftermiddag och tiden gick fort. På kvällen final i Mästerkockarna och sedan en bra fotbollsmatch mellan Manchester City och Real Madrid. Slutligen efter förlängning och straffar stod Real Madrid som segrare. Och klockan hade passerat midnatt.
Torsdag dags att fixa med hemsidan. Var inne på ”Onslunda anslagstavla” på facebook. Tyvärr tror många att om man skriver där så löser sig alla problem men så är inte fallet. I flera år har man klagat på hastigheten genom Onslunda och alla risker med den. Tyvärr har inget särskilt hänt utan man bara klagar vidare. Har man köpt ett hus som ligger en meter från trottoarkanten får man tyvärr uppleva att trafiken går tätt inpå huset. Så har det alltid varit. När det gäller att påverka myndigheterna är detta snart omöjligt. De döljer sig bakom floskler och alla paragrafer med mera. Senaste påhittet är att nu får man inte elda ”majbål” utan en massa regler, tillstånd och kostnader. Detta har EU bestämt. Får man lova att fjärta eller behövs det tillstånd för detta också. Det är inte konstigt att skolor, sjukvård, äldrevård med mera saknar pengar när alla ”tjänstemän” ska bestämma allt och utreda med mera. Här finns det pengar. Tyvärr är det väl så att när man blir gammal blir man bitter och gnällig. Det kanske beror på den livserfarenhet man fått och ser hur allt förfaller och blir till det sämre.


Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture


De gamla bilderna är från Byalagets vårfest den fjortonde april 2007. Det var en tradition att ha en vårfest med mat och dans i Onslunda IF:s klubbvilla varje vår. Den kunde samla mellan nittio till hundra medlemmar som roade sig kungligt och skapade en gemenskap i byn. Bertil Malmborg som var föreningens förste ordförande och detta under många år kunde verklige engagera medlemmarna till diverse möten och fester. Under åttiotalet var han även karnevalsgeneral då idrottsföreningen ordnade några karnevaler.
Så var veckan snart tillända och fortfarande låter värmen vänta på sig. Bara att avvakta och se hur det utvecklar sig. Det enda man kan göra är att låta tiden ha sin gång och se hur det utvecklar sig. Har skrivit både till kommunalrådet och YA om hur illa det är med handikappvänligheten i Tomelilla centralort men man får knappt några svar. Vår TV-stjärna vill på ålderns höst sitta och se ut över vårt fina torg. Hur han ska ta sig dit med rollator eller rullstol förtäljer inte hans versioner men jag kan rekommendera njurbälte för färden på torget och trottoarerna längs det. Nog om detta.
Ha nu en riktigt skön helg och rå om varandra. Livet varar inte för evigt utan den har ett slut. Det har allt utom korven för den har två. Ha det gött.


Åter veckans Foto och TextÅter startsidan